Ce inseamna averea neta si cum o putem calcula?

Posted by

In aceste zile triste, in care parca facturile la electricitate si gaz au luat-o razna, parca mai avem nevoie si de ceva cunostinte despre banii nostri si despre cum am putea sa-i calculam mai bine. Cum multi dintre noi nu am avut parte de o educatie financiara ne este putin mai greu sa ne mobilizam si sa ne insusim anumite notiuni din domeniul financiar, care bineinteles ne-ar putea ajuta candva.

Si cum toate lucrurile bune dureaza extrem de putin, in paragraful de mai jos vom vorbi despre averea neta. Ei bine, bine daca aveti vreo nelamurire in acest sens va putem spune ca exista si o formula magica, mai degraba un calculator avere neta care sa va vina in ajutor. De altfel avem in prim plan si o definitie ceva mai simpla pentru a intelege ce inseamna de fapt si de drept, averea neta. Mai exact averea neta este acea suma de bani pe care o detii, dupa ce ai scazut din ea eventualele cheltuieli.

Mai precis, atunci cand spunem suma de bani pe care o avem nu ne referim doar la banii lichizi pe care ii avem. Ci din contra aici amintim de tot ce detinem: locuinte, terenuri, afaceri, masini si mai tot ce detineti de valoare si reprezinta o valoare – bijuterii, mobila, obiecte de arta, etc. La toate acestea atribuiti valoarea in bani si astfel veti obtine suma de bani pe care o aveti. Insa nu trebuie sa o confundati cu averea neta, caci pentru a afla acest lucru mai este nevoie de un pas.

Dupa ce aflati toata aceasta suma trebuie sa scadeti toate acele credite sau imprumuturi pe care le aveti. De exemplu daca aveti o garsoniera, o masina, o suma de bani de circa 30.000 de euro, dar si un imprumut de circa 40.000 de euro, atunci putem avea:

20.000 euro (garsoniera) + 15.000 euro (masina) + 30.000 euro (suma) – 40.000 euro (imprumut) = 65.000 euro (suma pe care o detii) – 40.000 euro (imprumut)= 25.000 euro averea neta

In cazul persoanelor mai in varsta, lucrurile se simplifica si mai mult. Deoarece acestea nu mai fac imprumuturi, ci din contra fac tot posibilul pentru a-si achita toate datoriile. Iar in cazul lor veniturile pe care le au reprezinta de cele mai multe ori averea neta pe care o detin.

Asadar lucrurile sunt foarte simple, atunci cand ai date si informatii la indemana. Cat despre informatiile noastre despre asa numita educatie financiara, aceasta se poate invata in functie de fiecare in parte.

Prin urmare tot ceea ce trebuie sa facem in acest sens este sa avem putin mai mult timp si disponibilitate pentru a invata lucruri noi. Si asta pentru ca niciodata nu se stie cand vei avea nevoie de toate aceste informatii. Fara doar si poate toate aceste aspecte va vor ajuta chiar in viata de zi cu zi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *